De revival van La Sierra in Medellín

Zo’n 13 jaar geleden zette de geweldsdocumentaire La Sierra het westelijk halfrond in rep en roer. Maar het geweld dat deze wijk ooit teisterde, maakt stilaan ruimte voor rust en trots. De voorbije jaren kreeg La Sierra één van de mooiste speelpleinen, scholen en kabelbaanstations van de stad van de eeuwige lente. Met een groep mensen gingen we op verkenning en we kregen een heel ander beeld dan dat de documentaire de wereld destijds liet zien.

IMG_5546
La Sierra heeft twee sterke punten: de lucht is er redelijk zuiver en het uitzicht is weergaloos.

Dit leerde de film ons meer dan tien jaar geleden over deze wijk:

Gelukkig zien we iets totaal anders dan de film.

IMG_5530
De heraangelegde paden, voorzien van elektriciteit en verlichting, leiden langs zowel stedelijke als rurale verbouwing. Het platteland is in La Sierra nooit veraf, zoals dit erf met kippen ons laat zien.
IMG_5554
Aan het kabelbaanstation Villa Sierra kwam één van de mooiste speelpleinen van Medellín.
IMG_5506
Een gloednieuw en modern schoolgebouw in de wijk. Doel van de gemeente is om de leerlingen zoveel mogelijk kansen te bieden in het vervolgonderwijs.
IMG_5562
La Sierra was vroeger enkel toegankelijk via kleine steegjes met veel bochten. Het duurde lang om de wijk in of uit te komen. Tegenwoordig lukt dat binnen het kwartier met de komst van de nieuwe metrocable. Deze is sinds eind 2016 operationeel.
IMG_5565
De belendende wijken hebben hetzelfde geografische profiel: veel steile straten en zoveel mogelijk ruimte is benut.

Net als zoveel andere wijken in Medellín, is dit weer een voorbeeld van radicale stedenbouwkunde: de mensen die het het moeilijkst hebben, krijgen de beste en modernste infrastructuur van de stad.

Verder zijn er in deze wijk ook fincas, of koffieboerderijen. De koffie die van deze plantages komt, wordt niet alleen in Medellín, maar ook in Brussel, in koffietentjes geserveerd. Nog zo’n succesverhaal uit deze wijk.

Benieuwd naar La Sierra? Het wordt nog altijd aangeraden om deze wijk te bezoeken met mensen die de wijk kennen. Verder gaan er ook tours naar toe. 

Meer weten over de documentaire La Sierra? Klik hier.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s