Colombia off the beaten track: Jericó

Afgelopen weekend verruilde ik de hectische stad even voor het rustige dorp Jericó, op een steenworp (nou, eigenlijk drie uur rijden) van Medellín. Ook al kleedde ik me low profile in de stijl van de locals (zwarte broek, wit t-shirt en sombrero), toch werd ik heel vaak aangestaard en aangesproken. Het was dan ook erg gezellig. Ik kon in dit cowboydorp veel fotograferen. 

IMG_5443
Jericó is een heel religie dorp. Santa Laure Montaya Upegui is de bekendste inwoonster: zij is de enige Colombiaanse die ooit heilig is verklaard.

Jericó doet menig Colombiaans hart sneller kloppen: de meeste huizen zijn honderd jaar oud en bont gekleurd (tekst gaat verder onder foto).

IMG_5424

IMG_5439

IMG_5461

IMG_5460

Eigenlijk vond ik de dorpsbewoners nog het leukst van alles: hoewel ik zaterdag heel vreemd werd aangekeken als nieuwkomer, had ik zondag veel gesprekken met talloze mensen: de activist tegen de komst van een mijnbouwbedrijf, de dames van de breiclub uit Medellín die hun werkjes in het lokaal museum tentoonstelden en de koffieboer die druk aan het vergaderen was in de koffie-coöperatieve.

Vaak wilden mensen weten hoe ik Colombia vond, waarom ik hun dorp bezocht, wat ik het lekkerst eten vond en waar ik vandaan kwam (‘Ah Nederland, dat is toch Curaçao?’). En vaak ook de mededeling ‘En pas op hé, dit is Colombia!’ Tja, dat komt ervan als je als enige buitenlander een afgelegen dorp bezoekt.

IMG_5438

Ook is er een kabelbaan die naar het ecologisch park Las Nubes leidt, alleen is deze al een jaar lang buiten gebruik. Je kan naar dit park wandelen, of gewoon de lokale heuvel met uitzicht op het dorp beklimmen. Hier laten mensen hun vliegers de lucht in gaan.

Benieuwd naar Jericó? Dit dorp ligt op drie uur rijden van Medellín. Bussen rijden hier naar toe vanaf de Terminal Sur (bij het vliegveld Olaya Herrera). Let op: de bussen op deze lijn nemen verschillende routes. De snelste is via Bolombolo. Sommigen rijden via Fredonia, dat is over een lange onverharde bergweg (deze route duur vierenhalf uur).

Verder kun je hele goede koffie drinken en kopen in Jericafé, inclusief gezellige babbel met koffieboeren. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s