Heet Honda aan de machtige Magdalena

Colombia ligt vol verborgen parels. Bijvoorbeeld het stadje Honda, aan de grote weg tussen Bogotá en Medellín. Volledig onbekend bij de meeste buitenlandse bezoekers, maar het bezoek zeker waard. Het lijkt namelijk of de tijd er heeft stil gestaan. Alsof je in een roman van Gabriel García Marquez wandelt. 

IMG_5115
Honda staat vol met felgekleurde huizen, net als in het Caribisch gebied.

Snikheet is het er. Als de thermometer 35 graden in de schaduw aanduidt, dan zeggen de Hondanos dat het lekker frisjes is. En bij 39 graden hoor je ze ook nog niet klagen. De hitte is er droog en tijdens de siësta hoor en zie je bijna niemand op straat. Dan is het in dit provinciestadje eventjes muisstil.

Traag en snel stroomt de machtige Magdalena rivier voorbij. Waar vroeger stoomboten uit het Caribisch gebied aanmeerden, zie je tegenwoordig nog enkel vissers die met visnetten vissen. De aanpalende volkswijken staan vol kleine huisjes met golfplaten daken. Veel Hondanos hebben het duidelijk niet gemakkelijk.

Toch valt op dat iedereen overal in het stadje vriendelijk is. In mijn hotel word ik aangesproken met don Joaquín en aan de rivier met mi amor. De hitte, het decor en de omgangsvormen doen me vaak denken aan scènes uit de boeken van Gabriel García Marquez.

IMG_5071
Stijle straatjes in het centrum.
IMG_5103
De meeste oude huizen hebben binnenplaatsen, die al dan niet gerestaureerd zijn.
IMG_5112
Een autowrak uit Santa Fe de Bogotá, de oude naam voor de Colombiaanse hoofdstad.

Maar zodra de ochtend- of namiddagspits aanbreekt, dan is het heel erg druk in de stad. Dan rijden scooters, vrachtwagens en auto’s vanuit alle kanten aan.

IMG_5100
Geen IAmsterdam, maar gewoon I love Honda.
IMG_5117
Een visser aan het werk aan de Magdalena.

In het hotel waar ik verblijf ontmoet ik Luís. Hij neemt me op een middag mee naar zijn houten buitenhuisje aan de Magdalena. Want, dat moet ik beslist zien. Een middag lang fotograferen we er samen de rivier en wisselen we fotografische vaardigheden uit.

IMG_5135
Het zelf gebouwde buitenhuis van Luís.
IMG_5154
De Magdalena is voor Colombia wat de Ganges voor India en de Mississippi voor de VS zijn: een belangrijke levensader.
IMG_5156
Vanwege een snel dalend en stijgend waterpeil, zijn er mooie zandafzettingen aan de waterkant te zien.
IMG_5175
De Magdalena met in de verte het stadje Honda.

Natuurlijk heeft Honda nog meer te bieden dan een rivier en een koloniaal centrum. Zo zijn er ook bruggen waar je te voet over kunt wandelen. Eén daarvan heet de Puente Navaro en dat wordt beschouwd als de lokale variant van de Golden Gate Bridge. Verder is er nog een hele mooie en gezellige overdekte markt.

Benieuwd naar Honda? Vanuit alle Colombiaanse grote- en middelgrote steden gaan er bussen naar toe. Hotel Casa Belle Epoque vond ik een tof hotel en zij kunnen je er in contact brengen met Luís.

Noot van de auteur: veiligheid is hier volgens locals nog een serieus issue. Kleed je low profile, loop niet te koop met je camera (haal hem enkel boven om foto’s te maken en stop hem daarna terug in je tas), blijf niet stilstaan op bruggen en kijk de mensen vriendelijk aan. Dankzij deze tips heb ik mij nooit onveilig gevoeld. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s