Dwalen door de comuna’s van Medellín

De afgelopen twee maanden reisde ik door Panama en Colombia. In de stad Medellín bezocht ik de volkswijk Comuna 13. Nog niet zo lang geleden was dit de tweede gevaarlijkste wijk ter wereld. Ondertussen is het tij gekeerd en vind je hier de enige publieke roltrap ter wereld, schitterende graffiti, een wandelboulevard met uitzicht en vooral spelende kinderen. En niet onbelangrijk… Er komen zelfs toeristen, politici en stedenbouwkundigen kijken naar de veranderende wijk. 

IMG_8404
Op deze plaats stierf ooit een kind door een kogel. De buurtbewoners hebben toen besloten om op deze plek een glijbaan te bouwen. Als een eerbetoon aan het kind en aan de levensvreugde.

Het Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken raadt op dit moment nog steeds af om de armere wijken van de Colombiaanse grote steden te bezoeken. Paisa’s, inwoners van Medellín, denken hier duidelijk anders over. Zij raadden mij aan om deze wijk te bezoeken en verzekerden mij dat het er overdag veilig zou zijn. Ik heb mij hier inderdaad geen moment onveilig gevoeld en aangename gesprekken met de mensen gehad. De inwoners van Comuna 13 beweerden zelfs dat hun buurt ‘s nachts veilig is.

IMG_8389 (2)
Vanuit Comuna 13 kun je naar het centrum van Medellín kijken.
IMG_8392
Graffiti en scooters kom je hier op elke hoek tegen.
IMG_8382 (3)
De wandelboulevard biedt ruimte aan spelende kinderen.
IMG_8406 (2)
In Colombiaanse steden kom je steeds meer fietsers tegen. De kinderen van Comuna 13 hebben hier zelfs de ruimte om te fietsen.
IMG_8408 (2)
De roltrappen van Comuna 13 brengen je in vijf minuten naar beneden of naar boven. Vroeger deed je hier tot een uur over.
IMG_8413 (2)
Via de roltrappen kan men sneller naar de andere delen van de stad gaan, bijvoorbeeld naar school of naar de binnenstad.
IMG_8424 (2)
Op het einde van de middag zitten veel mensen in deze buurt buiten.

Benieuwd naar Comuna 13? De metro van Medellín brengt je tot de eindhalte San Javier. Daar kun je overstappen op de bus richting ‘Escaleras eléctricas’. Stap af aan de eindhalte en wandel het steile straatje naar boven in. Eenmaal boven ben je bij de roltrappen. Ga je liever in groep dan alleen? Stairway Storytellers biedt dagelijks Engels- en Spaanstalige tours aan.

Update juli 2018: de veiligheidssituatie is veranderd vanwege confrontaties tussen groepen in deze wijk. Informeer je best over de stand van zaken als je de wijk wilt bezoeken. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s